Tarinoita tuntureilta ja elämää Suomen pohjoisimmassa kunnassa Utsjoella

DSC_4634

Kaamos on rauhoittumisen aikaa

Pimenevät illat ja hämärät aamut kertovat kaamoksen lähestymisestä. Kellojen siirtyessä talviaikaan aamut ovat hetken aikaa valoisampia auringon vielä noustessa horisontin yli, mutta polaariyön alkaessa hämärän aika alkaa.

Hämärä on sanana synkähkö, mutta kaamos on taivaan värien aikaa. Pilvettömällä säällä auringonnousun ja laskun aikaan taivaanranta värjäytyy upeilla punaisen ja oranssin eri sävyillä värjäten hanget vaaleanpunaiseksi. Maaginen sininen hetki on aika ennen pimeyden laskeutumista.

Revontulien näkemistä ei tarvitse odottaa yömyöhään saakka kaamoksen aikana. Pimeyden laskeutuessa valosaasteettomalla alueella revontulet voi havaita jo viiden-kuuden aikoihin.

DSC_2043

Retkeily kaamoksella

Kaamosajan retkeily on tunnelmallista. Varaa retkelle lämmintä vaatetta, syötävää ja valonlähde mukaan. Otsalamput ja taskulamput ovat talviajan retkeilijän turvallisuuden kannalta välttämätön varuste.

Hämärää aikaa on noin aamu kymmenestä iltapäivä kahteen. Ajoittamalla retket oikein pääset nauttimaan maisemista ja talven taivaan väreistä ilman kiirettä. Hiihtäessäsi tai lumikenkäillessäsi hiljaisilla tuntureilla voit aistia luonnon lepovaiheen sen valmistautuessa kevääseen. Luonnossa kuitenkin tapahtuu yllättävän paljon asioita lepovaiheesta huolimatta – hangen alla kasvit suojautuvat kovalta pakkaselta ja viimalta, jyrsijät pesivät ja kulkevat tekemissään tunneleissa, riekot etsivät ravintoa varvikoissa ja lepäävät kiepeissään. Hangelta havaitset riekkojen, porojen, kettujen ja jänisten jälkien lisäksi niiden jätöksiä. Hieman harvinaisempia asukkaita tuntureilla ovat ilvekset, ahmat sekä sudet. Niiden jälkien havaitseminen on tuurista kiinni.

DSC_6300-2
DSC_1831DSC_7384Vuokraamme laadukkaita tunturisuksia sekä helppokäyttöisiä lumikenkiä

Majoittuminen ja rentoutuminen kaamosaikaan mökeissämme

Ilta on rentoutumista varten. Sytytä kynttilät ja takkaan tulet tuomaan tunnelmaa. Hyvin varustelluissa keittiöissämme illallisen valmistaminen on yhtä helppoa kuin kotonakin, Nuorgamin K-kaupasta löydät hyvin varustellun liha- ja kalatiskin sekä kattavan vihannes- ja hedelmävalikoiman.

Saunomisen lomassa ulkona viilentyminen tai hangessa pyörähtäminen piristää, etenkin jos revontulet loimuavat taivaalla. Karetörmän palju tarjoaa ainutlaatuisen kokemuksen nauttia revontulista lämmössä – muista pipo!

Lumisateisena päivänä mökkien wifi-yhteys takaa elokuvaillan onnistumisen. Hillagammille voit vuokrata mokkulan käyttöösi internet-yhteyden saamiseksi.

Erämökeissä ilta vierähtää saunaa valmistellessa, pesuvesien kantaminen ulkoa ja puusaunan lämmittäminen tuovat todellista erähenkeä pimenevään iltaan.

DSC_7244

Muuta tekemistä Nuorgamissa ja Utsjoella talviaikaan

Utsjoen kunnan alueella on lukuisia Metsähallituksen merkittyjä retkeilyreittejä joilla vierailu talviaikaankin kannattaa. Skaidijärven, Utsjoen Geologisen polun ja Ellinpolun varrella on hyvät taukolaavut joista saat suojaa ja kamiinan lämpöä eväiden syömisen ajaksi.

Järjestämme 70Northilla opastettuja hiihto-, lumikenkäily ja pilkkiretkiä.

Palvelut ja ravintolat löydät Explore Utsjoki – sivustolta

Huomaa alennetut hintamme 15.12.2022 saakka!